do re mi fa sol la ti do

We leren weer de toonladder. We gebruiken het liedje ‘do re mi’ en spelen mee op klokkenspel.  Do re mi

Do- daar start en stop je mee.
Re- een hertje in het veld.
Mi- zijn noedels in het chinees.
Fa- je vader is een held.
Sol- de spaanse zon aan zee
La- dat zing je soms maar zo.
Ti- het engels woord voor thee.
En meteen terug naar Do-Oh-Oh-Oh.

Hoeveel toonladders hoor je in dit muziekstuk?

China

Op reis door China hoor je bijzonder klanken en geluiden. Veel muziek wordt vanuit een andere toonladder, pentatonisch, bedacht. Met deze toonladder gaan we zelf ook muziek maken.

Chinese taalles

Taugé taugé The Tjong King,
ik wou dat ik naar China ging.
taugé taugé Tsjeu La Ling,
hoor eens wat ik zing :
Li tsjeh li tsjeh loempia,
loempia fong leng.

Peking nanking goe loe jok,
sla de maat maar met je stok.
Foe jong haj, tjap tjoi, tai pé,
zing maar allemaal mee:
Li tsjeh litsjeh loempia,
loempia fong leng.

Op de brug daar stond een heer,
hij zag sterren in het meer.
Visjes, visjes, af en aan, zwommen langs de maan.
Li tsjeh li tsjeh loempia,
loempia fong leng.

Willem Wilmink  1936 – 2003
Uit: Ik snap het  Bert Bakker 2006

Week 8 Muziektips van juf Maria

GROEP 1, 2, 3, 4: Voor jullie een liedje waarbij je in het Engels gaat tellen, met een zanglesje erbij! HIPPO ON THE BUS

Groep 5, 6, 7, 8: Voor jullie een grappig filmpje van mijn collega Bart uit Limburg die allerlei instrumenten bespeelt en ook laat zien hoe je thuis zelf instrumenten maakt. Nog meer filmpjes over instrumenten zelf maken vind je als je deze link aanklikt. Veel plezier!

 

Muziektips voor thuis of in de klas week 7

Ha kids!

Jullie mogen af en toe weer naar school, maar ik nog niet 😉 Dus ik geef weer elke week een paar leuke tips om thuis (of in de klas) met muziek bezig te zijn. De meeste tips van deze week komen uit eigenwijsdigitaal. Daar log je thuis in met gebruikersnaam lente en wachtwoord muziekles.

KLEUTERS: Voor jullie een linkje naar een leuke les met ochtendgymnastiek en allerlei leuke filmpjes en opdrachtjes. En ik heb nog een leuk liedje in het Gronings over Gimmestiek… LES WAKKER WORDEN         GIMMESTIEK

GROEP 3 en 4: Voor jullie een muziekles over een boom waarin gebakjes, dropjes en chocola groeien… DROOMBOOM

GROEP 6 en 7: Voor jullie een les met heel veel leuke filmpjes en weetjes over snaarinstrumenten. De experimenten met elastiekjes of touw kun je thuis uitproberen, misschien kun jij zelf wel een snaarinstrument maken! LES SNAARINSTRUMENTEN

GROEP 7 en 8: Voor jullie een les met heel veel leuke filmpjes en weetjes over blaasinstrumenten. De experimenten met flessen, buizen of rietjes kun je thuis uitproberen, misschien lukt het jou zelf wel om een blaasinstrument te maken! LES BLAASINSTRUMENTEN

Muziektips van juf Maria week 6

Klik op deze link voor een filmpje met een liedje van mij om jullie te begroeten. Ik hoop jullie gauw weer te zien! Voor deze weken nog een paar muziektips. Hele leuke ideetjes voor jullie met bodypercussie. Je hebt namelijk niets nodig om met ritmes muziek te maken en het is heel leuk om samen te doen! Dat zie je in het filmpje van mij en mijn kinderen, die zelf ritmes bedenken waar ik aan mee mag doen. Ook heb ik twee leuke liedjes voor jullie die goed van pas komen als je thuis Koningsdag en Bevrijdingsdag viert. Maak er een feestje van thuis, ik wens jullie een hele fijne vakantie!

Een filmpje van mij en mijn kids met spontane muziek buiten 🙂

Liedje FEEST met bodypercussie

Bevrijdingsdag song voor kids

week 5 muziektips voor thuis

KLEUTERS: Ben jij ook zo veel buiten geweest deze zonnige weken? Heb je al geluisterd welke geluiden je hoort als je in het bos of in het park loopt? Ik heb vooral heel veel vogeltjes gehoord. Maar als je goed luistert… kun je nog veel meer horen! Als je deze link volgt kom je bij een hele leuke les met geluiden uit de natuur.

GROEP 3 en 4:  Voor jullie heb ik deze keer een superleuk bananenlied! Als je deze link volgt, vind je een hele les waarin het liedje wordt aangeleerd.

GROEP 5, 6, 7, 8: Hoe vind jij het om al zoveel weken niet naar school te gaan? Ik vind het zelf best saai dat ik geen les kan geven. Ik mis de energie van ritmes of bewegingen doen op muziek, ik mis het samen zingen. Ik mis vooral jullie, jullie enthousiasme, jullie ideetjes en zelfs jullie lawaai! Mijn collega Bart uit Limburg heeft een hele leuke muziekles voor jullie hierover. Wie daarna nog flink aan de slag wil met zingen kan deze link volgen naar hele goede online zanglessen.

4e week muziektips voor thuis

Als ik bij jullie in de klas ben, werken we vaak met het digibord. Alle liedjes en lessen van het digibord kun je nu ook thuis bekijken. De gebruikersnaam is lente en het wachtwoord is muziekles. Volg hier de link naar www.eigenwijsdigitaal.nl en kijk maar eens of je een liedje of opdracht uit de muzieklessen terug kunt vinden en laat het horen aan iemand anders!

Voor kleuters zijn de berenliedjes heel erg leuk voor deze tijd.

Groep 3/4 kent het liedje van Koning Salassi al heel goed.

Groep 5/6/7/8 kennen het liedje van de Ford heel goed. Ik denk dat jullie nog veel meer opdrachten en liedjes terug kunnen vinden. Een bruikbare opdracht voor deze tijd is om een afspeellijst te maken met muziek waarbij jij goed met schoolwerk bezig kunt zijn. Dan moet je eerst goed bedenken welke muziek jouw helpt om je te concentreren. De uitleg bij deze opdracht vind je hier.

3e week muziek thuis met juf Maria

We gaan nog een paar weken door met thuis school, dus ik heb hier weer nieuwe leuke muziektips voor jullie…

KLEUTERS: Ik ben zo blij dat de zon zo vaak schijnt! Ga jij ook zo graag naar buiten? Ín de vijver bij mijn tuin heb ik al heel veel kikkers gehoord en gezien. Voor jullie 2 leuke liedjes over dieren die ik in mijn tuin vaak zie!

Kikkers

Kriebelbeestjes

GROEP 3 en 4: Jullie mogen lekker gaan drummen op tafel! Klik op deze link Drummen met Chris, doe mee en kijk hoever je komt met de filmpjes. Ze worden steeds moeilijker! Leer je liever een liedje over drummen? Oefen dan mee met het liedje uit dit filmpje.

GROEP 5, 6, 7, 8: Drummen! Als je deze link Drummen met Chris volgt, kom je bij een heleboel instructiefilmpjes met drumritmes die je op tafel mee kunt doen. Hoe verder je komt, hoe moeilijker het wordt! Je begint bij stap 7, want ik denk dat jullie dat makkelijk kunnen 😉 Ik ben benieuwd hoe ver jullie komen!

Muziek thuis van juf Maria 2

Voorlopig zijn we nog thuis met schoolwerk bezig, dat is soms ook best saai en lastig. Ik heb voor jullie weer een paar leuke tips om met muziek bezig te zijn. Zet ‘m op deze dagen met je schoolwerk en maak het zo gezellig mogelijk thuis!

KLEUTERS : Ik heb een filmpje voor jullie met muziekinstrumenten, die kun je lekker bekijken. Als je deze link volgt, kom je bij een spelletje waarbij je zelf met muziekinstrumenten kunt spelen.

GROEP 3 – 4

Als je op deze link klikt, kom je bij een heel leuk programma waarin je heel veel muziekinstrumenten ontdekt en kunt kiezen welk instrument jij leuk vindt.

GROEP 5 – 6 – 7 – 8

Via deze link kom je bij een tof een leerzaam filmpje over DJ’s.

Nog leuker is het om zelf iets uit te proberen! De website musiclab vindt je veel leuke tools waarmee je zelf muziek kunt mixen, componeren en DJ-en. Klik hier op de link en kies zelf wat je leuk vindt!

 

Muziek van juf Maria thuis

Best wel gek om schoolwerk thuis te doen. Mijn eigen kinderen vinden het tot nu toe wel leuk en zeggen: “meer tijd voor leuke dingen!” Bij de leuke dingen hoort ook muziek. Hieronder muzieklessen voor thuis.

KLEUTERS : Ik neem jullie mee naar het muziektheater van Kapitein Winokio. Hij heeft supergrappige liedjes en gebruikt heel veel muziekinstrumenten. Sommige liedjes kun je lekker meezingen en zijn ook terug te vinden op Spotify.

GROEP 3-4: Een lekker liedje! Je kunt meeklappen op de rondjes. Als dat goed gaat kun je proberen mee te tikken op iets in huis.  Kun je na een paar keer al meezingen?

Nog een tof race-auto liedje voor jullie. Je kunt meedoen op een kazoo. Een kazoo maak je zelf door met een elastiekje een stukje bakpapier vast te maken aan een kant van een wc-rol. Zing ‘oe’ door de opening van de wc-rol. Als je hier klikt kom je bij het liedje: TO THE MAX

GROEP 5-6-7-8: Voor jullie een paar filmpjes om lekker muziek te gaan maken met huis-tuin en keukeninstrumenten. Kijk eerst het filmpje Overal zit muziek in. Die kun je bekijken door hier te klikken, dan kom je op de website van MEER MUZIEK IN De KLAS.

Laat je daarna inspireren door pro’s aan het werk:

Kun jij zelf zo’n muziekstukje maken? Maak er een filmpje van! Of leer je liever stap voor stap een ritme? Ga aan de slag met de cup-song, als je deze link volgt kom je bij een workshop die een leuke ritmische uitdaging is voor jullie!

Als je wilt laten zien wat je kunt: deel je filmpje via Wetransfer met juf Maria op info@muziekyes.nl, dat zou ik super leuk vinden!